Terapije pomoću konja predstavljaju vrlo specifičan oblik rehabilitacije koji se provodi na konju. Označavaju grupu aktivnosti kojima je zajedničko uključivanje osoba s invaliditetom ili djece s teškoćama i konja, a ciljevi mogu biti od poboljšanja kvalitete života u širem smislu do specifičnih terapijskih ciljeva.

Konj omogućava trodimenzionalno gibanje zdjelice korisnika kao što se zdjelica giba prilikom hoda. Konj svojim hodom prenosi kretnje na tijelo korisnika prije svega na zdjelicu, aktivira živce i mišiće korisnika. Upravo ta situacija simulira hod i „uči“ tijelo korisnika na hod bez opterećenja nogu i zglobova. Kombinacija topline i ritmičkih kretnji, uz specifični položaj regulira mišićni tonus, poboljšava krvotok i stimulira rad svih unutrašnjih organa.

Konj je društveno biće i vezuje se uz čovjeka. Konj se ne tretira kao sredstva nego kao živo biće, kao član terapijskog tima. Terapija pomoću konja se provodi izvan svih institucija na otvorenom prostoru, u prirodi, te je stoga korisnici ne doživljaju kao tretman nego kao zabavu.

POZITIVNI UTJECAJ JAHANJA NA DJECU

  • Jačanje samopouzdanja, samokontrole i samostalnosti
  • Smanjenje agresivnosti i poticanje na komunikativnost, društvenost i otvorenost
  • Razvoj empatije
  • Preuzimanje obveza i odgovornosti i prihvaćanje pomoći od strane drugih te međusobno pomaganje
  • Poticanje na tjelesnu aktivnost, razvijanje snage i izdržljivosti
  • Poticanje i razvijanje motivacije i koncentracije te zadržavanje pažnje na duže vremenske periode
  • Stjecanje povjerenja
  • Prepoznavanje vlastitih granica
  • Razvijanje spretnosti i motoričkih sposobnosti, osjećaj za ritam i pokrete, osjećaj ravnoteže
  • Povezivanje s prirodom i boravak na svježem zraku u svim vremenskim uvjetima

Namjera projekta Na leđima konja je povećati socijalnu uključenost osoba s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju sa područja Šibensko-kninske županije kroz sudjelovanje u besplatnim športskim aktivnostima jahanja.

Sudjelovanjem u aktivnostima projekta korisnici unaprijeđuju koordinaciju svojih pokreta, stjeću fleksibilnost i elastičnost, jačaju snagu svih grupa mišića, uče slušati i pratiti trenera, stjeću radne navike, samopoštovanje, sigurnost i vjeru u sebe, razvijaju socijalnu interakciju sa drugima, teže u ostvarivanju postavljenih zadataka, napreduju u elementarnoj spretnosti i vještinama, jačaju otpornost svojeg tijela i uće zdravije živjeti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.497.114,00 HRK.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (85 %): 1.272.546,90 HRK

Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci, od 27. rujna 2018. do 26. rujna 2021.

Projekt se provodi u suradnji sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Za više informacija o projektu, možete kontaktirati predsjednicu udruge Suzanu Živković na broj 098/936-0304, ili putem maila na farmahappyhorse@gmail.com.

IMG_20190629_091844

kolan clanci