Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba provodi projekt „Siguran korak II“

Za ophođenje prema slijepoj osobi treba biti upućen u neka pravila. Kao i u svakoj drugoj komunikaciji najvažniji je prvi kontakt. Potrebno je uvijek se obraćati slijepoj osobi, a ne videćem pratitelju kako bi komunikacija bila što prirodnija i izravnija. Kako bi slijepa osoba znala da se obraćamo njoj, možemo joj lagano dodirnuti nadlakticu ili rame. Također, treba imati na umu ako slijepa osoba želi pomoć, ona će to zasigurno reći.

Prilikom vođenja slijepe osobe trebamo stati pokraj njene slobodne ruke. Slijepa osoba će pratiteljevu ruku uhvatiti odmah iznad lakta. Ruka videćeg pratitelja je savijena u laktu ili opuštena kraj tijela. Ruka slijepe osobe je u tom položaju savijena u laktu i na taj način je slijepa osoba pola koraka iza videćeg pratitelja. Takav položaj joj omogućava da preko pratiteljeve ruke osjeti sve važne informacije o kretanju i da ima dovoljno vremena da pravovremeno protumači te informacije. Ovisno o razlici u visini slijepe osobe i videćeg pratitelja, slijepa osoba može uhvatiti pratitelja za rame (ako je slijepa osoba izrazito visoka u odnosu na pratitelja) iznad lakta (ako su slijepa osoba i videći pratitelj približno iste visine), te iznad ručnog zgloba – zapešća (ako je slijepa osoba izrazito niska u odnosu pratitelja).

Ukoliko želite sudjelovati u projektu ili znate nekoga tko bi se želio uključiti, slobodno nas kontaktirajte na tel: 01 4551-650 ili e-mail: ured@uuosso.hr.