To može biti jako težak zadatak jer ljudi koji su izgubili kontrolu nad nekim sredstvom ovisnosti često negiraju da imaju problem. Možda ne žele promijeniti svoje ponašanje, boje se posljedica ili osjećaju sram. Možda se ispod ovisnosti krije neki problem s kojim se ne znaju boriti. Ne postoji brz i lak način za pomoć nekom tko se bori sa ovisnosti, ovisnik također sam mora željeti pomoć i biti motiviran da ju potraži. Na putu prema pomoći često stoji negiranje problema, ljutnja i izbjegavanje. Suzdrži se od pomaganja, nemoj mu posuđivati novce, preuzimati njegove obaveze, to ne znači da ga ne voliš, samo znači da mu nećeš pomagati u njegovoj ovisnosti. Pokaži mu da si tu uz njega, da nema mjesta sramu i da neće biti odbačen. Nemoj posramljivati ili izazivati grižnju savjesti. Ohrabruj ga da potraži stručnu pomoć, pričaj s njim o tome što mu se promijenilo u životu, kako sadašnje ponašanje utječe na njegovo fizičko i mentalno zdravlje, podsjećaj ga na zdrave životne navike, naravno bez posramljivanja i nametanja krivnje. Ostani pozitivan, nemoj na sebe preuzeti ulogu osobe koja će spašavati, razgovaraj sa stručnom osobom koja će ti dati korisne savjete što može pomoći tvom prijatelju, a i koje korake je potrebno poduzeti da bi se tvog prijatelja zaštitilo.

Znatiželja i utjecaj vršnjaka često se mogu čuti kao razlog za početak eksperimentiranja. Mladi mozak se još razvija u različitim područjima, a neka od njih su i donošenje odluka i samokontrola. Jako je izražena želja za pripadanjem i prihvaćanjem od strane vršnjaka. Tako se sudjelovanje u aktivnostima koje uključuju uzimanje neke psihoaktivne supstance može činiti kao pripadanje grupi i prividni osjećaj zajedništva. Također, adolescencija nije lako životno razdoblje, puno je promjena i pritisaka iz okoline, novih uloga koje nam se nameću i često nerazumijevanja roditelja i drugih bliskih osoba. Uzimanje sredstava ovisnosti može se činiti kao bijeg iz neugodne realnosti, briga i problema. To je također samo privid jer problemi s kojima se mladi suočavaju na taj način ne nestaju nego samo postaju veći i gomilaju se.

Razlozi zbog kojih mlada osoba može posegnuti za drogom, alkoholom i cigaretama često su dublji od radoznalosti, želji za prihvaćanjem od strane vršnjaka i zabavom. Mogu ležati u niskom samopoštovanju, depresiji, tjeskobi, problemima u obitelji i školi.

Članak je objavljen povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti u sklopu jednogodišnjeg projekta „Ovisnost – put u ropstvo“. Cilj projekta je informirati javnost o oblicima, štetnosti i prevenciji svih oblika ovisnosti. Projekt provodi Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“ , u partnerstvu s Općinom Pirovac i Zavodom za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.