Kada se slijepa osoba nalazi u nepoznatom prostoru, najvažnije ju je informirati o važnim detaljima u njemu – preprekama i predmetima koji bi mogli biti opasni.

Videće osobe neke objekte ni ne percipiraju kao problematične ili rizične, npr. razne kablove po podu, niske stoliće, viseće ormare, otvorene prozore, staklene površine i sl. No, za slijepu osobu svaki od tih predmeta je potencijalno opasan i može dovesti do ozljeda. Zato je bitno slijepoj osobi opisati sve što može naći u prostoru, kako bi znala na što treba obratiti pozornost kod kretanja.

Kod istraživanja nepoznatog prostora, slijepe osobe koriste tehniku praćenja, na način da lagano nadlanicom s malo savijenim prstima slijede zid, a druga ruka je ispružena pokraj tijela. Može se koristiti i dijagonalna tehnika kretanja s ispruženim bijelim štapom, koji u tom slučaju detektira opasnosti na koje mogu naići. Ukoliko su u pratnji videće osobe, ona je ta koja će ih verbalno upozoriti na bilo kakvu prepreku i olakšati im cjelokupno kretanje. Najvažnije je dati što više verbalnih informacija i, ako je moguće, omogućiti dodirivanje predmeta.

Ako videća osoba pomaže slijepoj prilikom traženja predmeta, informacija se uvijek daje u odnosu na slijepu osobu, npr. s desne strane gore.

Za slijepe osobe je bitno da su predmeti uvijek na istom mjestu, a o svakoj promjeni u prostoru treba ih informirati (npr., ukoliko je stolić pomaknut na drugo mjesto u prostoriji). Vrlo je praktično orijentirati se prema kazaljkama sata pa pratitelj može dati informaciju da se određeni predmet nalazi na šest sati. Naravno, ne mora značiti da će ovo odgovarati svakoj osobi te je najbolje provjeriti pojedinačno da li im takav model orijentacije odgovara.

„Siguran korak II“ je projekt kojeg provodi Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba. Riječ je o projektu kojim se slijepim osobama s područja Zagreba i Zagrebačke županije omogućuje usluga videće pratnje u razdoblju 1.7.2021. – 1.3.2023. Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na tel: 01 4551-650 ili e-mail: ured@uuosso.hr.