Jednostavno rečeno, vaš životopis je kratak dokument koji iznosi vaše vještine i iskustvo. Vaš životopis bi svakom potencijalnom poslodavcu trebao pokazati zašto bi baš vas trebao zaposliti prije bilo kojeg od drugih kvalificiranih kandidata koji su se prijavili za zapošljavanje. U praksi, mnoštvo životopisa promašuje taj cilj i čini sve osim toga!

Tehnički, životopis (Curriculum Vitae) je detaljan, ali kratak i jezgrovit dokument koji opisuje sva vaša životna postignuća, kvalifikacije, profesionalnu umreženost, nagrade i vještine. Curriculum Vitae na latinskom znači ‘tok života’.

Pređimo na “što treba” i “što ne treba” pri pisanju životopisa kako bi vam pomogli izbjeći neke od najgorih zamki i pripremiti životopis koji će se izdvojiti iz gomile.

Stvari koje trebate učiniti kada pišete životopis

Osobni podaci

Uključite svoje podatke za kontakt na vrhu. Počnite sa svojim imenom, adresom, telefonskim brojem i adresom e-pošte. Ako vaš životopis ima više od jedne stranice, svakako uključite najosnovnije osobne podatke na svaku stranicu, vjerojatno kao zaglavlje ili podnožje, i ne zaboravite brojeve stranica.

Odlučite želite li započeti s osobnom izjavom

Ovo nije obavezno, iako to mnogi danas preporučuju. Ako se odlučite uključiti jednu, ona mora reći nešto stvarno o vama, a ne samo biti opća izjava koja se može primijeniti na bilo koga. Upotrijebite izjavu da pokažete svoje prednosti, ako je moguće usredotočite se na akciju. Pokušajte izbjeći žargon i napišite nešto vaše i originalno.

Uključite odjeljke o ključnim vještinama, znanju i postignućima, radnom iskustvu i obrazovanju

Koliko točno informacija treba uključiti u svaki odjeljak ovisi o vrsti posla na koji se prijavljujete. Pokušajte dobiti savjet od nekoga tko to več radi i tko je u toj branši. Počnite s najnovijim postignućem, iskustvom ili obukom i nabrajajte unatrag u svakom odjeljku. Kada pišete o postignućima, usredotočite se na ono što ste zapravo učinili i na postignuti krajnji rezultat. Vaše izjave trebale bi biti u obliku “U situaciji x, učinio sam ovo, a krajnji rezultat je bio ono”.

Uključite sve relevantno u ‘Radno iskustvo’ i ‘Obrazovanje’

Nakon što steknete puno radnog iskustva, u redu je ne uključiti poslove koje ste imali sa 16 godina i ljetne poslove koje ste imali kao student, ali ne želite nikakve praznine nakon što počnete raditi. Recite to i objasnite ako ste iz nekog razloga napravili pauzu u karijeri ili ste imali razdoblje bez posla nakon otkaza. U suprotnom će vas pitati o tome ili još gore jednostavno će odbaciti vaš životopis.

Nemojte uključivati ​​baš svaki tečaj koji ste ikada prošli, ali uključite sve što je relevantno za posao. Ako idete na posao kao vozač viličara, oni neće htjeti znati o vašoj ugostiteljskoj kvalifikaciji, ali vaša potvrda o zdravlju i sigurnosti može biti relevantna. Provjerite bitne zahtjeve za posao i provjerite jeste li uključili sve što je spomenuto.

Provjerite jesu li pravopis i gramatika ispravni

Mnogi poslodavci bacaju svaki životopis s pravopisnim ili gramatičkim pogreškama. Upotrijebite funkciju provjere pravopisa na svom računalu, sami je provjerite i zamolite nekoga drugoga s dobrim poznavanjem pravopisom i gramatikom da još jednom pogleda prije nego što pošaljete CV.

Radite na svojoj prezentaciji i izgledu CV-a

Koristite standardni font profesionalnog izgleda kao što je Arial ili Calibri, koji je jednostavan za čitanje i općenito ne manji od 10 točaka za osnovni tekst, veći za naslove. Ni pod kojim okolnostima nemojte biti u iskušenju koristiti Comic Sans Serif i slične “šaljive” fontove. Lijepo složite svoj životopis na stranicu tako da se lako čita i da izgleda profesionalno. Zapamtite da će vjerojatno biti tiskan crno-bijelo. Ako niste sigurni odakle početi s dizajnom, postoji mnogo besplatnih predložaka životopisa dostupnih na internetu.

Pogreške i zamke u životopisu koje trebate izbjegavati

Nemojte biti u iskušenju da lažete

Prije ili kasnije saznat će se, a kako vam je laž donijela posao, tako ćete ga i izgubiti.

Izbjegavajte ostavljanje praznina u povijesti karijere

Možda vas je sram što ste morali provoditi vrijeme prevrćući hamburgere u McDonald’su te možda mislite da se to ne uklapa u vašu planiranu karijeru. No, pogotovo ako nemate puno radnog iskustva, sve je korisno. Trebali biste pokazati što ste iz toga naučili: timski rad ili upravljanje vremenom ili organiziranost i sl. Velike praznine u vašem životopisu izgledaju kao da ste sjedili doma ne radeći ništa umjesto da ste preuzeli inicijativu da izađete i dobijete privremeni posao.

Ne započinjite svoj životopis s dosadnim dijelovima

Mnogi ljudi počinju svoj CV sa svojim obrazovanjem i kvalifikacijama, što se više ne savjetuje. To je pomalo obično i dosadno. Iznenadite budućeg poslodavca i počnite sa svojim ključnim vještinama i onim što ste zapravo postigli u životu. Ako se potencijalnim poslodavcima sviđaju vaše ključne vještine, pročitat će i vaše kvalifikacije.

Nemojte uključivati ​​svoje hobije i interese

Osim ako su, naravno, razvili vještine koje su relevantne za posao na koji aplicirate. Nitko zapravo ne želi niti mora znati da se bavite karateom ili volite ići u kino. Ako ipak uključite nešto relevantno, nemojte biti u iskušenju da se “pokažete i pohvalite” nečim što zvuči impresivno, a u stvarnosti to nije. Murphyjev zakon kaže da će osoba koja čita vaš životopis biti stručnjak baš za tu temu. Budite sigurni da će vas vaši grijesi (ili pretjerivanja) otkriti.  🙂

Ne budi predugačak životopis

Dvije stranice A4 formata su dovoljne. Nitko ne želi više čitati. Možete smanjiti font, proširiti margine i skratiti razmake između pasusa, ali nikako više od dvije stranice. 

Nemojte koristiti neprofesionalnu adresu e-pošte

Koristite adresu e-pošte profesionalnijegizgleda sa svojim imenom, a ne nadimkom. Šaljiva adresa e-pošte u redu je za vaše prijatelje, ali nije u redu za potencijalne poslodavce, a može čak uzrokovati i odbijenicu vašeg životopisa. Možete čak razmisliti o kupnji vlastitog naziva domene; što vam omogućuje e-mail adresu puno profesionalnijeg izgleda. Ako se prijavljujete za posao u području računala ili interneta, tada je posjedovanje vlastitog naziva domene posebno važno za vaš imidž.

Budite oprezni ako koristite adresu e-pošte koja je povezana s vašom Facebook stranicom ili drugim računima društvenih medija. Potencijalnim poslodavcima je vrlo lako pretraživati ​​e-mail adrese na stranicama društvenih medija, što bi moglo značiti da o vama mogu saznati puno više nego što biste željeli. Međutim, možda želite da potencijalni poslodavci pronađu vaš LinkedIn račun (društvena mreža namjenjena poslovnom umrežavanju).

 

Zlatno pravilo pisanja životopisa

Stavite se u poziciju potencijalnog poslodavca i ocjenjivača te razmislite o tome što oni trebaju znati o vama. Opis posla trebao bi vam biti dobra vodilja. Upotrijebite svoj životopis kako biste im unaprijed i jasno rekli sve što trebaju znati, na način koji izgleda profesionalno i uvjerljivo. Ne šaljite uvijek isti CV, već ga svaki put prilagodite natječaju na koji se javljate.

Vaš životopis vam neće dati posao, ali ako je dobro napisan trebao bi vam bar odškrinuti vrata 🙂

 

Ako imate bilo kakvih nedoumica, pitanja ili trebate savjet i pomoć obratite nam se na neki od naših kontakta:

Za savjetovanje i informiranje na raspolaganju su nam digitalni komunikacijski kanali, a možemo dogovoriti i savjetovanje i informiranje u prostorijama Ekološke udruge “Krka” Knin ovisno o vašim preferencijama i epidemiološkoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Zahvaljujući usluzi “Info@taxi” možemo i mi do Vas.

Sve aktivnosti provode se u skladu sa epidemiološkim preporukama vezanim uz epidemiju virusa SARS-CoV-2.

Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt “Ekološko-informativni centar” provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge “Krka” Knin.