Vlada RH  11. lipnja predstavila  je Izvozni portal koji se može pronaći na web adresi.

Riječ je o akcijskoj potpori koju Vlada pruža izvoznicima. Funkcija „Izvoznog portala“ je na jednom mjestu objediniti sve relevantne i ažurirane informacije koje su korisne hrvatskim izvoznicima i poduzetnicima koji razmatraju mogućnosti izvoza svojih proizvoda ili usluga.Zahvaljujući portalu poduzetnici  ne moraju obilaziti puno raznih adresa u potrazi za informacijama kao što su morali do sada.

Portal je predstavila prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Isti sadrži aktualne vijesti o izvoznim poslovima domaćih tvrtki, gospodarskim kretanjima bitnima za izvoz te promjenama u regulativi koja se odnosi na izvozne poslove.

Putem portala izvoznici, ali i drugi poduzetnici mogu upozoriti na eventualne trgovinske i druge zapreke na nekom stranom tržištu, dati vlastite prijedloge te postavljati pitanja.

Na portalu se mogu pronaći obavijesti o događajima, sajmovima te misijama državnih gospodarskih izaslanstava i izaslanstava EU-a, detaljni prikaz o gospodarstvima 63 najveća hrvatska izvozna tržišta kao i informacije o jedinstvenom tržištu EU-a.

Osim toga, mogu se naći i informacije o konkretnim izvoznim prilikama te javnim natječajima međunarodnih organizacija, EU-ovim mehanizmima podrške izvozu, državnim potporama, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja itd.

U kontekstu izvoza gospodarska diplomacija je dosad pomogla 1700 hrvatskih izvoznika na 116 tržišta i pružila im je preko 6000 različitih vrsta usluga. Veleposlanstva i konzulati obavijestili su hrvatske izvoznike o 2000  izvoznih prilika iz cijeloga svijeta – istaknula  je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Portal je dio akcijskog plana za podršku izvozu 2014.-2015. kao jedna od ukupno 41 mjere. Rezultat je to rada Vladinog Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, čiji su članovi ministarstva i agencije Vlade, HNB, HBOR, Ekonomski institut i poslovna udruženja HGK, HUP, HIZ i HOK.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „ZAJEDNO do poduzetništva „ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.  Pozivamo sve mlade volontere koji su zainteresirani da se uključe u rad na projektu!

Hrvatski_izvoz