Sigurno ste čuli za Europass CV. Životopis Europass jedan je od najpoznatijih u Europi. Jednostavno se koristi te ga poslodavci i obrazovne ustanove dobro poznaju. Pojedini poslodavci ga preferiraju, a neki i inzistiraju na životopisu u tom formatu.

Svi bismo se trebali upoznati sa izradom i korištenjem životopisa u tom formatu. Zahvaljujući suvremenim tehnologijama i internetu to ne bi trebao biti veći problem. 

Treba naglasiti da je Europass skup internetskih alata i informacija koji vam pomaže upravljati svakim korakom u učenju i karijeri. To je internetski portala koji se nalazi na adresi https://europa.eu/europass/hr.

Jedan od alata koji nam se nudi je i alat za izradu životopisa. Europassov alat za izradu životopisa olakšava izradu životopisa na internetu kojeg kasnije možete upotrebljavati za prijavu za posao, obrazovanje, osposobljavanje ili volontiranje.

Prvo morate kreirati profil Europass s informacijama o svojem obrazovanju, osposobljavanju, radnom iskustvu i vještinama. Nakon što kreirate profil Europass, možete s nekoliko klikova izraditi onoliko životopisa koliko vam je potrebno. Samo odaberite informacije koje želite uključiti, odaberite izgled i Europass će odraditi sve ostalo.

Možete izraditi, pohraniti i podijeliti životopise na 29 jezika. Možete preuzeti svoj životopis Europass, pohraniti ga u svojoj knjižnici Europass, podijeliti s poslodavcima, s EURES-om ili drugim oglasnicima za zapošljavanje.

Želimo vas još jednom podsjetiti na neke od smjernica kako izraditi dobar životopis
Imajte na umu da će iz vašeg životopisa budući poslodavac steći prvi dojam o vašim vještinama i iskustvu. Životopis je ogledalo vas, vaših vještina, obrazovanja, radnog iskustva i drugih postignuća.

Jasno prikažite svoje iskustvo
Istaknite primjere za svoje vještine i iskustvo koji su relevantni za posao za koji se prijavljujete. Obratite pozornost na detalje iz oglasa za slobodno radno mjesto.

Prilagodite životopis
Ažurirajte odjeljak „O meni” kako biste istaknuli zašto ste najbolja osoba za taj posao. Ne navodite suvišne detalje. Usredotočite se na činjenice i glavne aspekte posla koji želite.

Neka bude čitljiv
Neka vaš životopis bude lako čitljiv. Koristite jasan i jednostavan jezik. Koristite jake glagole (npr. „upravljati”, „razviti”, „povećati”).

Koristite obrnuti kronološki red
Uvijek prvo navedite najnovije, a zatim prethodno iskustvo. U slučaju dugih pauza u radu ili učenju pružite objašnjenje.

Pažljivo ga dotjerajte
Ispravite pravopisne i gramatičke pogreške, navedite e-adresu i dodajte svoju profesionalno izrađenu fotografiju.

Još jednom da podsjetimo, u današnjem digitalnom svijetu Vaš profil Europass namijenjen je bilježenju svih vaših vještina, kvalifikacija i iskustava. Ako ažurirate svoj Europass profil, uvijek ćete imati pri ruci sve potrebne informacije i alat za brzu izradu prilagođenih životopisa i prijava za posao.

Ako budete imali bilo kakvih nedoumica, pitanja ili trebali savjet i pomoć obratite nam se na neki od naših kontakta:

Za savjetovanje i informiranje na raspolaganju su nam digitalni komunikacijski kanali, a možemo dogovoriti i savjetovanje i informiranje u prostorijama Ekološke udruge “Krka” Knin ovisno o vašim preferencijama i epidemiološkoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Zahvaljujući usluzi “Info@taxi” možemo i mi do Vas.

Sve aktivnosti provode se u skladu sa epidemiološkim preporukama vezanim uz epidemiju virusa SARS-CoV-2.

Korištene informacije sa portala Europass.

Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt “Ekološko-informativni centar” provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge “Krka” Knin.