Hrvatska je tijekom 2015. godine u proračun Europske unije uplatila nešto više od 3 milijarde kuna, dok su istodobno Hrvatskoj iz EU proračuna doznačena sredstva u iznosu višem od 4 milijarde kuna, što znači da će Hrvatska i ove godine biti u plusu, kažu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Naime, prema preliminarnim podacima Ministarstva financija, hrvatske uplate u proračun EU za 2015. godinu iznose 3,01 milijardu kuna ili 394 milijuna eura, a iz proračuna EU ove je godine Hrvatskoj doznačeno ukupno 4,24 milijarde kuna, odnosno 556 milijuna eura. To znači da je iz EU proračuna ove godine isplaćeno 1,23 milijarde kuna više nego je uplaćeno.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova ističu kako dio isplata ide izravno korisnicima pojedinih programa, pa je iznos i veći od onoga što je evidentirano u Ministarstvu financija.

Konačni i precizni podaci biti će poznati kada Europska komisija sredinom slijedeće godine objavi svoje financijsko izvješće, a iz Ministarstva podsjećaju kako je prema dosadašnjim izvješća EK Hrvatska 2013. godine ostvarila pozitivnu razliku od 49,6 milijuna eura, a za 2014. godinu plus iznosi 173,6 milijuna eura.

Više pročitajte ovdje.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva