Udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ Knin provodi projekt „Zadovoljni“ u partnerstvu s Udrugom matice umirovljenika grada Knina, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te Centrom za socijalnu skrb Knin.

U sklopu projekta izvršena su osposobljavanja za poslove „Njegovateljice“ i „Gerontodomaćice“

Posao gerontodomaćice podrazumijeva održavanje osobne higijene korisnika, pripremu i serviranje hrane, pomaganje kod prehrane osobama koje nemaju poteškoće s disanjem, gutanjem i žvakanjem, pomoć pri kretanju i korištenju ortopedskih pomagala, održavanje higijene stambenog prostora, brigu i nabavu kućnih potrepština, kontrolu te nabavu i brigu o redovitom uzimanju lijekova kod korisnika koji boluju od kroničnih bolesti.

Njegovatelji/ice u kući pomažu starim, bolesnim i invalidnim osobama na način da im pripremaju ili donose hranu, pomažu pri nabavci, održavanju i čišćenju stambenog prostora, brinu o pranju i glačanju rublja, obavljaju poslove poput plaćanja režija te pomažu pri kućanskim i ostalim poslovima. Njegovatelj/ica svakodnevno vodi brigu o osobnoj higijeni korisnika (umivanje, kupanje, brijanje, i dr.), pomaže pri oblačenju i svlačenju, mijenja posteljinu, pomaže pri kretanju i nadzire uzimanje lijekova.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost udruge osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ Knin.

Sv-Bartolomej-memorandum-Zadovoljni-PRAVI