Grad Knin – Rijeka Krka – Ekološko informativni centar ( Drniška b.b )

Datum: 30.08. 2014.

Organizator festivala: Ekološka udruga „Krka“ Knin

Glavni sponzori festivala:  Nacionalni park Krka, Grad Knin, Turistička zajednica Šibensko-kninske Županije, Turistička zajednica Grada Knina,  Šibensko-kninska Županija

Svoj doprinos organizaciji FRK-a dali  su: KUD Kralj Zvonimir Knin, LAG Dinara 1831, Udruga Umirovljenika Knin, Kajak kanu rafting klub „Odra „ iz Siska, Društvo sportske rekreacije kretanjem do zdravlja, Udruga Čarobni svijet Knin, Planinarsko društvo Troglav, GSS Šibenik,  Udruga za zaštitu i uzgoj magaradi i konja „Pajica“ , Udruga Prospero Gračac  i Udruga  Kamenčići iz Šibenika.

Medijski pokrovitelji:  HUKnet, Hrvatski radio Knin……

ULAZ NA SVA DOGAĐANJA JE BESPLATAN !!!!!

Prvih 20 posjetitelja na poklon dobiva platnenu vrećicu, a za sve posjetitelje pripremili smo osim bogatog programa i zanimljiva iznenađenja.

PROGRAM:

10 h Otvaranje festivala

Edukativne ekološke radionice –NP Krka i Udruga Čarobni svijet

11 h    Društvo sportske rekreacije kretanjem do zdravlja… “Kamikaze by Gabi” trening za odrasle,a za djecu mala sportska škola

10 h – 19 h

Sajam seoskih proizvoda – predstavljanje udruga/poduzetnika/polj. proizvođača na štandovima

Radionice :  tkanje  I izrada predmeta od gline  – Udruga  Naše Ognjište Knin  I Udruga Prospero Gračac

Radionice će se odvijati paralelno uz izlaganje na štandovima

12- 18 h

Vožnja biciklom i šetnja novom pješačko –biciklističkom stazom na Marunuši

Safari spust kajakom, kanuom i raft čamcem  na rijeci Krki

Alpinističo penjanje

Jahanje  magaraca

Tadicionalne kninske igre ” balotanje” i “briškula   & trešeta”,” bacanje kamena s ramena”, potezanje konopa… Na ulazu će se kovati novac iz doba kralja Zvonimira te će posjetitelji imati prigodu vidjeti “Povijesnu postrojbu vitezova kralja Zvonimira”

20 h

Kulturni program

Jurica Jelić

DJ Marko Sinobad

Cilj projekta FRK:

Ovaj festival, poticajna je mjera za razvoj seoskog turizma, povećanje samozapošljavanja

lokalnog stanovništva, unapređenje seoske proizvodnje i uslužnih djelatnosti, poticanje volonterizma  te očuvanja prirodne i kulturne baštine.

Ako niste znali:

Grad Knin je „Grad na sedam rijeka“- Na području Knina teče 7 rijeka i rječica, i to Krka, njezini pritoci Butižnica, Orašnica, Kosovčica i Krčić te pritoci Butižnice, Radljevac i Marčinkovac.

KRKA

Rijeka Krka izvire u blizini Knina, podno 22 metarskog Topoljskog buka ili Krčića, kojeg stvara pritoka rijeke Krke – Krčić. Ukupna duljina rijeke, s potopljenim dijelom ušća, iznosi 72.5 km, od čega 49 km čini slatkovodni vodotok, a 23.5 km bočati.

KRČIĆ

Krčić je desetak km dugačka rječica koja završava svoj vodeni tok ulaskom u Kninsko polje, u koje se obrušava kao 22 metra visoki Slap Krčić

KNINSKA TVRĐAVA

Zapadno od Knina uzdiže se srednjovjekovna tvrđava podignuta sredinom 10. stoljeća konačni je izgled dobila početkom 18. stoljeća., kada je umjetnim prosjekom odijeljena od brda Spas koje se na nju nadovezuje sa sjeverne strane. Tvrđava je jedna od najvećih fortifikacijskih građevina u Hrvatskoj.

DINARA

Dinara je planina u Dinarskom gorju na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dinara dijeli Livanjsko polje od Sinjskog, te čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.Najviši vrh, Troglav (1913 m) nalazi se u BiH, a vrh Sinjal ili Dinara (1831 m) najviši je vrh u Hrvatskoj.

Stoga ako ste zasićeni/zasićene gradom i tražite promjenu, ako volite prirodni okoliš i privrženi/privržene ste tradicijskoj kulturi sela, no ako i niste, ali želite probati, dođite i upoznajte prirodne i kulturne vrijednosti grada Knina.

Vjerojatno imate još po koju ideju na umu, stoga dođite i oživite je.

Kako doći na Festival?

Ako dolazite osobnim autom:

Na cesti D-1 (Knin – Šibenik ) prvo skretanje desno poslije mosta na Krki ,

Ako u Knin dolazite vlakom ili busom:

Napominjemo da je mjesto održavanja od centra grada udaljeno oko 300 m.

Ako Vam zatreba smještaj u Kninu pogledajte na web stranicama Turističke zajednice grada Knina: www.tz-knin.hr

Živjeli u zdravlju i veselju i bez „frke“  i svi TRK NA FRK!

part-krknin