U sklopu projekta „European Network for disABILITY“, u periodu od 07. do 12. rujna 2015. godine organizirano je studijsko putovanje u Cagliari, na jugu otoka Sardinije. Nositelj projekta „European Network for disABILITY “ je udruga Coda di Lupo iz Italije.

Na treningu je sudjelovalo 32 „Youth workera“ iz 7 programskih zemalja, koji rade s osobama s invaliditetom i koji su zainteresirani za razvoj vještina u ovom području. Među njima bila su i 4 predstavnika Udruge mladih „Mladi u EU“ iz Šibenika.

Metodologija treninga temeljila se na neformalnim obrazovnim aktivnostima i primjerima iz prakse zemalja sudionica na projektu.

Trening je započeo u prostoru Gradske vijećnice u Cagliariu gdje je predstavljen projekt „European Network for disABILITY“ te program treninga. Nazočnima se nakon organizatora obratio gradonačelnik Cagliaria, a na kraju prvog dana predstavljen je i Eurodesk program.

Tijekom treninga upoznali smo lokalne udruge s Calgaria  koje se bave s osobama s posebnim potrebama, profesore na sveučilištima koji su imali neposredan kontakt sa studentima s posebnim potrebama  te svjedočanstva roditelja i djece s Down sindromom i autizmom.

U sklopu treninga pogledali smo kratki video film o dječaku s poteškoćama u razvoju, nakon čega smo razmijenili svoje utiske i iskustva. Kroz trening nam je predstavljen rad organizacija, institucija i veleučilišta sa područja grada Cagliaria. Organiziran je odlazak na plažu Poetto, gdje smo iz prve ruke mogli vidjeti pat therapy – spašavanje djece u moru pomoću psa te na hipodromu hipoterapi- terapija sa konjima.

Kroz petodnevni trening razmijenjena su iskustava među sudionicima, inovativne metodologije i dobre prakse u području socijalne uključenosti i podrške za rehabilitaciju osobama s posebnim potrebama. Pružila su se znanja o tehničkim vještinama i metodološke podrške kako bi se olakšalo uključivanje osoba s invaliditetom u svim područjima (formalno i neformalno obrazovanje, sport i slobodno vrijeme, trening i rad). Svaka zemlja sudionica je predstavila svoju organizaciju kroz PowerPoint prezentaciju i video film. Također, organizirana je interkulturna večer na kojoj su predstavljena klasična jela i pića svake pojedine države.

Cilj treninga je bio izgraditi mrežu za razmjenu i širenje iskustava i vještina socijalnih radnika koji rade s osobama s posebnim potrebama i učiniti ih dostupnima na europskoj razini. Ujedno projekt ima za cilj stvoriti veze između operatera, udruga, obitelji i institucija za stvaranje vrijednosti i širiti znanje i iskustvo koje se mora zajednički prenositi i replicirati šireći korisne modele za sve, primjenjive i u drugim kontekstima.