Erasmus za mlade poduzetnike je međunarodni program razmjene koji financira Europska unija. Program otvara nove mogućnosti i pruža priliku novim poduzetnicima da uče i stječu iskustvo od iskusnijih poduzetnika koji upravljaju manjim tvrtkama u inozemstvu. Cilj programa je povezivanje novih poduzetnika s iskusnim poduzetnicima u drugim državama sudionicama zbog razmjene znanja i stjecanja iskustva. Mladim poduzetnicima omogućuje se ostvarivanje suradnje  i razvijanje vještina koje su prijeko potrebne za vlastito poslovno usavršavanje i pokretanje vlastitog poduzeća. Predviđeno trajanje programa je u razdoblju od jednog do šest mjeseci.

Kao prednost novom poduzetniku program pruža mogućnost edukacije kroz posao u malom ili srednjem poduzeću u inozemstvu u zemlji sudionici. Također ovakav oblik programa pomaže pri olakšanju pokretanje novog ili pak jačanje već postojećeg poduzeća. Pruža se pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodnoj suradnji te potencijalnim prilikama za suradnju s inozemnim partnerima.

Poduzetnik domaćin ima pogodnost profitiranja od novih ideja koje u  poduzeće donosi novi motivirani poduzetnik. Mladi poduzetnik će sobom donijeti nove vještine ili znanja iz područja kojeg dolazi i kojima poduzetnik domaćin ne vlada, a koja se mogu izvrsno nadopunjavati. Ovakvim programom oboje poduzetnika su na dobitku, zajedničkim snagama otkrivaju nova tržišta a ujedno može se uspostaviti i potencijalno partnerstvo.

Mladi i iskusni poduzetnici (domaćin) koji žele sudjelovati u programu razmjene prijavljuju se uz pomoć alata i odabiru svoju željenu kontrolnu točku. Aktivna lokalna točka u zemlji prebivališta poduzetnika pruža upute te služi kao kontakt točka tokom cijelog procesa. Na web stranici Erasmus programa za mlade poduzetnike mogu se pronaći detaljne upute vezano za samu prijavu, također tu se nalazi priručnik koji detaljno opisuje i vodi korak po korak pristup sudjelovanja. Europska unija predviđa novčanu pomoć koja pokriva putne troškove iz zemlje boravka u zemlju domaćina te pokriva troškove života tijekom posjeta. Financiranje se temelji na plaćanju mjesečnih paušalnih iznosa poduzetniku u skladu s maksimalnim iznosom za relevantnu državu i stvarnim razdobljem koje novi poduzetnik provede u inozemstvu surađujući s poduzetnikom domaćinom.

Jedan od ciljeva je informiranje sudionika o brojnim prilikama koje nudi jedinstveno tržište, kao i o tome kako prevladati tržišne odnosno poslovne poteškoće. Do danas u programu je izvršeno ukupno 10.121 razmjena poduzetnika, 18.836  prijava novih poduzetnika, 11.642  prijave iskusnih poduzetnika te je u razmjenu uključeno 45 zemalja.

Projekt „Budimo aktivni“ provodi Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost udruge mladih „Mladi u Europskoj uniji“.