Projektom „Siguran korak“, u organizaciji Udruženja za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba (UUOSSO) iz Zagreba, zasad je obuhvaćeno 12 slijepih osoba iz Zagreba i Zagrebačke županije koji koriste uslugu videće pratnje. Riječ je o europskom projektu za čiju su provedbu osigurana sredstva Europskog socijalnog fonda na period od 24 mjeseca.

Slijepe osobe koje su korisnici ovog projekta žive same ili u kućanstvu s drugom slijepom i/ili slabovidnom osobom, što im otežava obavljanje aktivnosti koje su za većinu ljudi posve uobičajene i o njima ne razmišljaju dvaput. To se, primjerice, odnosi na odlazak liječniku, u bolnicu, ljekarnu, banku ili poštu, nabavku namirnica ili ispunjavanje određenih obrazaca. Mnoge zgrade, nogostupi i pješački prijelazi i dalje nisu prilagođeni potrebama osoba s invaliditetom. Kao dodatan problem treba spomenuti i nedostupnost i skupoću pomagala za slijepe osobe.

Uz pomoć videćeg pratitelja, koji je na samom početku provedbe projekta prošao edukaciju u području pristupa, komunikacije i vođenja slijepih osoba u organizaciji Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, slijepe osobe sada imaju mogućnost unaprijediti kvalitetu svog života i participirati u društvenoj zajednici.

Videći pratitelj ima na raspolaganju osobni automobil kojeg može koristiti u obavljanju svakodnevnog posla. Najčešća usluga koju korisnici traže je pratnja prilikom odlaska liječniku. U tom slučaju se vrši procjena da li je zgradi jednostavnije pristupiti osobnim automobilom ili je lakše doći gradskim prijevozom. Uloga videćeg pratitelja je pomoći slijepoj osobi svladati pristup ambulanti, otpratiti ju do odgovarajuće sobe i pričekati dok osoba ne završi s pregledom, nakon čega ju vraća kući. Sljedeća usluga koju korisnici potražuju je pratnja u banku radi podizanja mirovine, plaćanja računa ili vršenja određenih uplata. Nadalje, tu je i usluga obavljanja kupnje namirnica ili neka druga veća kupovina, poput kupnje namještaja. A traži se i usluga prijevoza do prijatelja ili rodbine u obližnje mjesto.

Korisnici su iznimno zadovoljni mogućnošću korištenja usluge videće pratnje, za koju kažu da im je od neprocjenjive pomoći. Nadaju se kako će u budućnosti biti više prilika i projekata sa sličnom idejom, kako bi više slijepih osoba moglo biti obuhvaćeno tom inicijativom.

UUOSSO

uuosso ministarstvo