Ministarstvo poduzetništva objavilo je natječaj za nepovratne poticaje za mala i srednja poduzeća u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde kuna u okviru “Poduzetničkog impulsa”.

U sklopu toga održavaju se radionice po županijama na kojima se poduzetnici mogu informirati o svim aspektima ovog natječaja. Prijaviti se mogu mikro, mali i srednji poduzetnici.

Mikro subjekti moraju biti iz područja poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića.

Mali i srednji poduzetnici moraju biti iz područja prerađivačke industrije, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom, te djelatnosti sanacije okoliša.

Važno je napomenuti da će poticaje moći dobiti samo poduzetnici koji su pozitivno poslovali u 2013. godini, osim poduzetnika početnika. Također bitan uvjet je i da imaju podmirene obveze poreza i doprinosa, da redovno podmiruju plaće zaposlenicima, te da posluju u skladu s odredbama o potporama male vrijednosti.

U obzir neće biti uzete prijave onih poduzetnika nad kojima se provodi stečajni ili predstečajni postupak, te ako je poduzetniku izrečena pravomoćna osuđujuća presuda za propisana kaznena djela.

Poduzetnički impuls namijenjen je povećanju konkurentnosti sektora, povećanju poslovnih aktivnosti istraživanja i razvoja, povećanju investicija, komercijalizaciji inovacija, razvoju malih i srednjih poduzeća temeljenih na znanju te povećanju poduzetničkih znanja kao i prijenosu znanja.

Očekuje se  da će biti podijeljeno oko 1.300 potpora.

Prva informativna radionica održana je 23. veljače u Zagrebu. To je prva u nizu više od 20-tak radionica koje će se održati po cijeloj Hrvatskoj. Pregled radionica po gradovima možete pogledati na web stranici: http://www.minpo.hr/default.aspx?id=3097ti. Na radionice se možete prijaviti elektroničkim putem na: radionice@minpo.hr.

Zaprimanje prijava na natječaj počet će od 2. travnja ove godine do iskorištenja sredstava, odnosno ne duže od 31. listopada.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „ZAJEDNO do poduzetništva „ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.  Pozivamo sve mlade volontere koji su zainteresirani da se uključe u rad na projektu!

 

 

poduzetnistvo