Digitalno znanje važna je sposobnost na radnom mjestu.

Digitalno znanje važno je jer znači da se radnici mogu koristiti novom i nastajućom tehnologijom, softverom, mobilnim aplikacijama i drugim alatima na način koji je produktivan za njih i okruženje, njihove poslodavce i njihove klijente. Budući da je tehnologija danas integrirana u svaki aspekt našeg života (npr. od načina kako se informiramo, kako komuniciramo do načina na koji kupujemo,…) digitalno znanje je važnije nego ikad prije. Digitalno znanje omogućuje radnicima da rješavaju probleme, komuniciraju, budu produktivniji i inovativniji na načine koji ih mogu potaknuti da nadmaše konkurenciju.

Ako želite biti digitalno vješti, trebate savladati sljedeća područja:

 • Navigacija operativnim sustavom vašeg računala
 • Učinkovito korištenje mobilnih uređaja i njihovih mogućnosti
 • Razumijevanje mogućnosti, prednosti i mana društvenih mreža
 • Odabir najboljih softverskih aplikacija za vaše zadatke
 • Shvaćanje punog potencijala hardvera i softvera
 • Shvaćanje mogućnosti zajedničkog rada i suradnje korištenjem digitalnih alata

Bilo da već posjedujete neke digitalne kompetencije ili vam je potrebna mala pomoć kako biste usavršili svoje vještine, pregledajmo neke opcije u nastavku koje su Vam na raspolaganju.

Kako postati digitalno stručan

Da biste postali digitalno sposobniji, potrebna je želja za učenjem i usavršavanjem. Treba razumjeti kako pronaći i koristiti resurse za razvoj svojih sposobnosti. Evo nekoliko strategija koje treba razmotriti:

 • Obrazujte se i informirajte o digitalnim trendovima i tehnologijama. Na internetu možete naučiti mnogo o hardveru i softveru. Video zapisi na YouTubeu pomažu u objašnjenju digitalnih alata. Postoji niz web stranica koje nude upute i korak-po-korak objašnjenja digitalnih tehnologija. Čak možete pratiti lidere i stručnjake na njihovim kanalima na društvenim mrežama kako biste bili u toku s najnovijim vijestima;
 • Odvažite se koristiti digitalne alate. Ponekad nema boljeg instruktora u učenju od korištenja. Vježbajte kroz upotrebu. Pokušaji i pogreške su ključni, nema mjesta strahu;
 • Posjećujte webinare ili on-line konferencije. Ove vrste događaja, bilo uživo ili unaprijed snimljeni, veliki su izvori za stjecanje novih vještina koje će povećati vaše razumijevanje i sigurnost u radu s digitalnim alatima. Također možete postavljati pitanja ako se radi o događaju uživo;
 • Upišite se u programe učenja i tečajeve. Uživo npr. u pučkim učilištima ili on-line na specijaliziranim web stranicama koji će vam pomoći da saznate više o svemu, od upotrebe softvera i aplikacija do web programiranja. Možete pronaći i besplatne i tečajeve koji se plaćaju;
 • Pronađite korisne grupe. To nisu nužno lokalne grupe (iako to može biti opcija), već internetske grupe na web stranicama, gdje se možete povezati s drugima u svom području karijerei interesa ili u područjima gdje trebate postati iskusniji. Postoje forumi na kojima možete postavljati pitanja, učiti i razmjenjivati znanja, doći do potrebne literature. I sve je to besplatno;
 • Pitati za pomoć. Možda imate prijatelja ili kolegu koji je tehnički potkovan i spreman vam pomoći u učenju. Možete razmisliti o tome da se informirate o mogućnostima osposobljavanja dostupnim nezaposlenim osobama u vašoj sredini (mjere HZZ-a ili razni programi koje nude udruge).

Da ponovimo…

Digitalno znanje važno je u suvremenom poslovnom okruženju. U veljači 2020. Europska komisija je u svojoj komunikaciji pod nazivom „Izgradnja digitalne budućnosti Europe” naglasila da su za više od 90 % radnih mjesta već sada potrebne barem osnovne digitalne vještine.

Kako biste bili uspješni i produktivni mora vam biti ugodno koristiti programski paket neophodan za izvršavanje zadataka na poslu ili mobilnu aplikaciju koja povećava produktivnost i performanse. Digitalno znanje postaje sve značajnije u današnjem svijetu jer digitalni alati i tehnologije utiču na gotovo sve u našem okruženju i našem životu. Na sreću, izgradnja i usavršavanje digitalne pismenosti i znanja lakše je nego ikad prije. I sve vam je to dostupno u ugodnosti vašeg doma.

Ako imali bilo kakvih nedoumica, pitanja ili trebate savjet i pomoć obratite nam se na neki od naših kontakta:

Za savjetovanje i informiranje na raspolaganju su nam digitalni komunikacijski kanali, a možemo dogovoriti i savjetovanje i informiranje u prostorijama Ekološke udruge “Krka” Knin ovisno o vašim preferencijama i epidemiološkoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Zahvaljujući usluzi “Info@taxi” možemo i mi do Vas.

Sve aktivnosti provode se u skladu sa epidemiološkim preporukama vezanim uz epidemiju virusa SARS-CoV-2.

Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt “Ekološko-informativni centar” provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge “Krka” Knin.