Na današnji dan obilježava se Svjetski dan borbe protiv alkoholizma koji je jedan od značajnih javnozdravstvenih problema današnjice. Godišnje se zbog zdravstvenih poteškoća uzrokovanih alkoholom liječi preko 10.000 ljudi, a 1.800 osoba zbrinjava se zbog akutne opijenosti, što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Alkoholizam je najstarija i najproširenija vrsta ovisnosti na našim prostorima. On pokazuje bifazični učinak što hoće reći da je početno djelovanje stimulirajuće, anksiolitičko i blaže euforično, a poslije nastupa depresivni učinak. Rizičnim pijenjem smatra se kada muškarac popije 5 ili više pića na dan, dok kod žena ta količina iznosi 3 standardna pića na dan.  U liječenju tretmani lijekovima imaju tek pomoćnu ulogu, a grupna terapija je od iznimne važnosti. Alkoholizam nije bolest pojedinca nego bolest koja nagriza cijelu obitelj te je u rehabilitaciji alkoholičara izuzetno važno pomoć pružiti svim članovima obitelji. Na sastancima klubova alkoholičara uz stručnu pomoć, članovi obitelji uče ponovo razgovarati i komunicirati na dobar način, čime se prekida šutnja i trpljenje koje je u obitelj unio alkohol.

Prema najnovijim istraživanjima pijenje alkohola u mladosti oštećuje osjetljive dijelove mozga koji su odgovorni za osjećaje, pamćenje i učenje. Ovakve promjene su izraženije što su djeca i mladi počeli piti u ranijoj dobi i što je količina popijenog alkohola bila veća. Alkohol oštećuje živčana vlakna koja prenose poruke živčanim stanicama, širi kanale koji reguliraju protok kalcija u staničnoj strukturi, a to uzrokuje nenormalno povećanu aktivnost živčanih stanica, što rezultira gubitkom krajnjih živčanih završetaka i poremećaje funkcije mozga.

Mladi alkohol piju jer se žele osjećati odraslijima nego što jesu , a ponekad misle da će se tako lakše uklopiti u društvo vršnjaka. Ponekad misle da će pijani lakše riješiti svoje probleme ili da će smanjiti napetost i nervozu koju osjećaju te da će biti hrabriji. Upotreba alkohola ima niz neželjenih posljedica na tjelesno i mentalno zdravlje mlade osobe, a osobito je opasno sudjelovanje u prometnim nesrećama koje često dovode do preranih smrti.

Članak je objavljen u sklopu jednogodišnjeg projekta „Ovisnost – put u ropstvo“. Cilj projekta je informirati javnost o oblicima, štetnosti i prevenciji svih oblika ovisnosti. Projekt provodi Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“ , u partnerstvu s Općinom Pirovac i Zavodom za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.