Aktivna participacija osoba s invaliditetom, pa tako i osoba s oštećenjem vida, u svim sferama života osnova je rušenja predrasuda i senzibilizacije javnosti za potrebe i specifičnosti osoba s oštećenjem vida. Obzirom da oštećenje vida utječe na sva područja svakodnevnog funkcioniranja osobe, prikupljanje informacija uz odsustvo vidne percepcije, kretanje, pristup pisanoj komunikaciji te sportskim, zabavnim i kulturnim sadržajima, zahtijevaju u određenim situacijama podršku videće osobe.

Temeljem Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i Konvencije o pravima osobama s invaliditetom, dužnost je društva stvoriti uvjete za aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s oštećenjem vida u društvu, poštivajući pritom dostojanstvo i interese osobe. Također, brojne teorije iznose ideju o važnosti zadovoljavanja ljudskih potreba, od osnovnih bioloških do psiholoških, kako bi se osoba osjećala zadovoljno i funkcionirala djelotvorno. U kontekstu teorijskih postavki baziranih na konceptu prepoznavanja potreba i želja pojedinaca s oštećenjem vida te njihova osnaživanja za nezavisan život nastao je projekt: Siguran korak II. 

Ukoliko želite sudjelovati u projektu ili znate nekoga tko bi se želio uključiti, slobodno nas kontaktirajte na tel: 01 4551-650 ili e-mail: ured@uuosso.hr.