Dana 21.11.2016. na Poljani, od 11.00 – 13.00, u sklopu Kluba mladih ”Enter” i volonterskog centra ”Pozitiva”, Udruga mladih „Mladi u EU“ informirala je zainteresirane građane o prevenciji ovisnosti te o posljedicama ovisnosti na obitelj, prijatelje i društvo općenito.

Građani su upoznati s činjenicom da se ovisnost ne odnosi samo na općepoznata sredstva kao što su razni opijati, alkohol, cigarete itd. već  već im je skrenuta pozornost i na tkz. ponašajne ovisnosti ili kako ih znamo nazvati ”ovisnostima novog doba”, kao npr. ovisnost o hrani, patološko kockanje, ovisnost o video igricama, ovisnost o internetu, patološko kupovanje, ovisnost o seksu, ovisnost o drugoj osobi (roditelj, partner) i dr. Ukratko, ovisnost može izazvati sve što može na kratko izazivati ugodu ili neku vrstu privremene smirenosti i što nam može nedostajati onda kada nam nije na raspolaganju. Svaka ovisnost umanjuje stupanj slobode i osobne kontrole osobe koja je ovisnost razvila te nakon privremenog učinka bijega, smirenosti ili ugode izaziva još veći problem od onoga koji se nastojao izbjeći.

Ovom akcijom i Udruga mladih ”Mladi u Europskoj uniji” dala je svoj maleni doprinos obilježavanju ”Mjeseca borbe protiv ovisnosti” koje se svake godine održava od 15. studenog do 15. prosinca.